Werken in een kantoortuin kan leiden tot moeheid, hoofdpijn en verzuim

Werken in een kantoortuin kan tot vermoeidheid, concentratieverlies en zelfs tot burn-outs leiden bij werknemers. Dat concludeert tv-programma De Monitor na een rondgang onder ruim negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

De geluidshinder en te veel prikkels zijn voor werknemers de belangrijkste klachten van het werken in een kantoortuin, een open kantoorruimte zonder afscheidingen met meer dan acht collega’s. Deze klachten uiten zich vaak in vermoeidheid, een gebrek aan concentratie en hoofdpijn, wat vervolgens weer tot verzuim leidt. Meer dan 90 procent van de bedrijfsartsen zegt dat de kantoortuin een van de oorzaken is van het verzuim van de werknemers die bij hen komen.

Vier op de vijf artsen geeft tegenover De Monitor aan dat ze denken dat het ziekteverzuim zal dalen als mensen met minder collega’s in een ruimte zitten, maar 70 procent van de ondervraagden geeft aan dat werknemers maar weinig ruimte hebben om zich tegen de kantoortuin te verzetten.

“Even de deur dichtdoen bij herrie van collega’s is er niet bij. Rust door afsluiting, via bijvoorbeeld een koptelefoon, is een ‘escape’, geen oplossing”, zegt de NVAB in reactie. “Goede arbeidsomstandigheden zijn maatwerk; wat voor de één werkt, is juist ziekmakend voor de ander.”