Burn-out klachten werknemers

Steeds meer werknemers hebben last van burn-outklachten. De stress op werk neemt toe en het draait steeds vaker om presteren. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat 17,3% van alle werknemers in Nederland ernstige burn-outklachten heeft. Vooral jonge mensen hebben veel klachten. Een derde van alle ziekteverzuim komt door werkdruk of werkstress. De grootste stressbronnen zijn zelfstandigheid, hoge taakeisen en ongewenst gedrag van klanten, patiënten of leerlingen. De sectoren met de hoogste werkstress zijn het onderwijs, ict-sector, zakelijke dienstverlening en de industrie. De totale werk gerelateerde gezondheidskosten waren in 2017 maar liefst 8,7 miljard euro. Hiervan is 4,7 miljard euro het gevolg van mentale en psychische gezondheidsrisico’s.

Maar liefst 43% van al het ziekteverzuim is het gevolg van psychische aandoeningen waar werkstress een rol in speelt. Te veel stress kan zorgen voor concentratieverlies, vermoeidheid, het maken van fouten ophopende spanningen en gezondheidsklachten. Tegenwoordig lopen werk en privé vaak door elkaar. Veel mensen nemen werk mee naar huis en zijn continu bereikbaar. Ook is er vaak een druk sociaal leven en de zorg voor het huishouden of kinderen.

Hoe herken je werkstress? Stress kan zich op vele manieren uiten. Sommige personen krijgen last van concentratieproblemen of prikkelbaarheid en anderen krijgen last van hoofd- of nekpijn. 

Wat kun je zelf doen? Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt voor jezelf. Als je zelf fit bent, kun je ook meer aan. Investeer daarom in tijd voor jezelf; eet, slaap en beweeg voldoende. Ook is het verstandig om niet te veel alcohol, cafeïne en drugs te nuttigen. Kies voor een passieve ontspanning zoals op de bank met een kop thee of een wandeling in het bos. Op je telefoon zitten zorgt werkt helaas niet. 

Het is van belang om werkstress aan twee kanten aan te pakken. Aan de ene kant door de bron van de werkbelasting te verlagen en aan de andere kant om bij de werknemer de flexibiliteit en belastbaarheid te vergroten. Ook speelt het soort bedrijf, werkprocessen, leidinggeven en cultuur een grote rol. Het TNO vindt dat stress en spanning niet verkeerd zijn wanneer het op een bepaald level blijft.[1] Het lichaam reageert dan op een natuurlijke manier op fysiek en psychische druk en spanning waardoor iemand adequaat kan reageren op dreigingen. Wanneer stress te lang aanhoudt zorgt dit echter wel voor problemen. Er is dan weinig kans op verlichting van de werkdruk of herstel. Een burn-out is al snel van toepassing door alle stroom aan informatie die mensen tegenwoordig op een dag binnen krijgen.


[1] TNO Whitepaper “Werkstress terugdringen met een integrale aanpak op maat”